Experten: ALLT du behöver veta om storlek på barnens ytterkläder

I annonssamarbete med Polarn O. Pyret

Snart är våren här och det är hög tid att inventera bland barnkläderna. När det kommer till barnkläder och speciellt ytterplaggen kan det kännas knepigt att hitta rätt i storleksdjungeln. Hur vet man att barnjackorna är lagom stora eller om skalbyxorna sjunger på sista refrängen?

Du har säkert tänkt att lillebror kan få ärva storasysters skalplagg från fjolåret. Eller kanske att det är lika bra att köpa en barnjacka som är några storlekar för stor så att den kan användas ett tag – barnen växer ju så fort! Vi förstår dina tankegångar och tycker det är toppen med arvegods mellan barnen – viktigt är dock att storleken är helt rätt. Om plaggen är för stora eller små är risken stor att funktionen försämras. Bara för att storlek 122 fungerade för ena barnet när hen var 6 år betyder det inte att småsyskonet har samma proportioner i den åldern. Vi frågade LOPPIs barnplaggsexpert, Sheila Arnell, vad som är viktigt att tänka på när det kommer till vårens ytterkläder för barnen.

Fynda på rean - här är expertens bästa tips

Hej Sheila, hur vet man att ytterplaggen är rätt storlek?
– Ytterkläder för barn ska med fördel vara lite pösigare så man får in bra med lager under – helst två lager bestående av ull och fleece exempelvis, så att barnet håller värmen. Det ska också finnas lite luft mellan lagren då det isolerar värmen. Tighta ytterplagg till barnen är ett no-no. Barnet ska kunna springa, hoppa, leka och böja sig ner utan att det stramar. Du kan kolla passformen med flera enkla knep; ett bra sätt är att göra ett ”knytnävstest”. Ta då ett grepp om tyget mellan benen på overallen eller skalbyxorna när barnet står upp, med hela knytnäven. Lyckas det vet du att barnet kan växa lite och att plagget inte kommer spänna och göra barnet orörligt. Å andra sidan är för stora plagg inte heller bra då det gör att barnen barnet lätt går och sliter på bensluten, inte kan leka eller röra sig fritt, och smarta funktioner hamnar fel och blir plötsligt inte smarta längre.

PO.P_utelek Paula

Se vilka plagg från Polarn O. Pyret Paula Uribe väljer till barnen i vår ››


Vad ska man tänka på när man köper skalkläder till barnen?

– Tänk på NÄR skalkläderna ska användas. Är det för maxade utomhuslekar på förskolans gård? Då är hög slitstyrka och vattenpelare de viktigaste egenskaperna. Vattenpelare är det som avgör hur vattentåligt ett plagg är och jag rekommenderar att den vid dessa tillfällen ska ligga på 8 000 till 10 000. Barn sitter ofta i vattenpölar exempelvis, då är det viktigt att plagget är helt vattentätt, samtidigt som det andas.  Är plagget tänkt till lite lugnare utomhusvistelser kan istället lättheten och smidigheten i plagget vara viktigare. Här kan tunnare material vara att föredra, vilka inte har samma höga slitstyrka eller vattenpelare (egenskaper som bara tyngre material har). Att plaggen är vindtäta är dock alltid viktigt! Det är också bra med förböjda armar och ben vid knäna och armbågarna på plaggen – det garanterar maximal rörelse för barnet.

Gör priset verkligen skillnad på kvalitéten, om man ändå bara kan ha dem en säsong?

– Priset är inte nödvändigtvis avgörande för kvalitén men det går ofta hand i hand, även om det finns undantag. Kika efter de viktiga komponenterna ovan; vattenpelare, slitstyrka, andningsförmåga, vindtäthet. Priset kan också vara en fingervisning på hur många andra funktioner som finns med, till exempel avtagbar huva, dragskoregleringar, hakskydd, fleecefodringar m.m.

En sista fråga – vad är egentligen skillnaden på skalkläder och galon?
– Kort sagt är det att skalkläder har andningsförmåga, alltså att de andas och släpper ut fukt som bildas på insidan efter att barnen rört sig. På så sätt blir barnen inte blöta. Galon andas inte och leder inte ut fukt. Däremot är det ibland praktiskt, då det lätt går att spola av efter gyttjiga lekar – redo för nästa omgång.

PO.P Utelek
Se hur Ditte Svanfeldt klär barnen för utelek i Polarn O. Pyrets kollektion ››

Fler passformstester du kan göra:

Upp och sträck! Be ditt barn sträcka upp båda armarna, ärmslutet på barnets jacka ska vara precis där handleden övergår i hand.
Ner på huk! Be barnet sätta sig på huk, i den positionen ska byxorna inte sluta för långt upp eller strama i stussen.
Knytnävstestet nr 2! Greppa tag i tyget på barnets axlar och lyft lätt uppåt, overallen ska inte strama i grenen av lyftet.
7-mila steg! Be barnet ta så stora steg hen kan – med rätt storlek ska ditt barn kunna ta så stora steg som deras ben tillåter utan att begränsas av stramande tyg.
Checka reflexen! Det är viktigt att benen inte är för långa på skalbyxorna, titta efter så att reflexerna i benslutet syns och att barnet inte trampar på tyget, då är plagget alldeles för stort.

Polarn O. Pyret har tagit fram en film med tips på hur du kan se om ytterplaggen sitter rätt, spana in den här:

Polarn O. Pyrets klassiska skalplagg erbjuder flera smarta funktioner, bland annat tejpade sömmar, förböjda knän, 360° reflexer och PFC-fri vattenavvisning. Se fler smarta funktioner i filmen:

Missa inte! Under 7 – 20 mars får du 100kr rabatt på skal- och vindfleecejackor från Polarn O. Pyret – klicka här för att shoppa!