Enkla maträtter – 10 tips för vardag och helg

Enkla maträtter

Tio tips på enkla maträtter. Foto: Unsplash.com

Här är några enkla maträtter som du kan laga både till vardags och under helgen. Dessa rätter kräver inte mycket tid eller komplicerade ingredienser, vilket gör dem perfekta när du behöver en snabb och enkel måltid.

 

1. Spaghetti Aglio e Olio

Det här är en klassisk italiensk rätt som endast kräver några få ingredienser: spaghetti, olivolja, vitlök och chili. Det är både snabbt och lätt att laga till, men ändå smakrikt och tillfredsställande.

2. Stekt ris

Stekt ris är en utmärkt rätt för att använda överblivna rester. Du kan använda vilka grönsaker och proteiner du har till hands, och allt du behöver är ris, sojasås och kanske lite vitlök och ingefära för extra smak.

3. Omelett

En omelett är en snabb och enkel rätt som kan anpassas efter vad du har i kylskåpet. Allt från ost och skinka till grönsaker och örter kan användas som fyllning.

4. Kyckling i ugn med rotfrukter

Det här är en enkel och näringsrik rätt. Lägg kycklinglår och rotfrukter i en ugnsform, krydda efter smak, och låt ugnen göra resten av jobbet.

5. Sallad Nicoise

En sallad Nicoise är en fyllig och näringsrik måltid som inte kräver någon tillagning, förutom att koka ägg och potatis. Den innehåller bland annat tonfisk, oliver, gröna bönor och tomater.

6. Quesadillas

Quesadillas är snabba att laga och kan fyllas med allt från ost och kyckling till bönor och grönsaker. Servera med guacamole, salsa eller sur grädde.

7. Vegetarisk pasta

En snabb och enkel vegetarisk pastarätt kan göras med tomatsås, oliver, kapris och färsk basilika. Eller varför inte prova en krämig pastasås med svamp och grädde?

8. Shakshuka

Shakshuka är en populär maträtt från Mellanöstern som huvudsakligen består av ägg som pocherats i en kryddig tomatsås. Den är enkel att göra och kan anpassas efter dina smakpreferenser genom att lägga till ingredienser som fetaost, koriander, spiskummin och paprika.

9. Panerad fisk med potatismos

Fisk är lätt att tillaga och blir extra smakrik när den paneras. Kombinera med ett krämigt potatismos och några kokta grönsaker för en komplett och lättlagad måltid.

10. Couscoussallad

En couscous sallad är snabb att tillaga och kan fyllas med dina favoritingredienser. Blanda couscous med hackade grönsaker som paprika, gurka, och tomater. Lägg till proteiner som kikärtor eller fetaost och toppa med en citron- och olivoljedressing.