Ditt underliv räknas!

Från Moderna försäkringar

Trots att bristningar drabbar tre av fyra förstföderskor pratas det på tok för lite om förlossningsskador och dess konsekvenser. Nu finns (äntligen!) den första sjukvårdsförsäkringen som täcker förlossningsskador.

Varje år föder cirka 100 000 svenska kvinnor barn. De allra flesta läker fint och mår i princip lika bra efter som innan förlossningen. Sverige har en världsledande förlossningsvård men ibland är underlivsskador i samband med förlossningen oundvikliga. Och det är här problematiken kommer in: det finns nämligen ingen etablerad eftervård som snabbt fångar upp och behandlar kvarstående besvär.  Ett faktum som blev startskottet för initiativet Mammastygn.

Trygg förlossning

Så hur kan man skydda och förbereda sig inför förlossningen? En enkel och helt ovetenskaplig åtgärd är att smörja in underlivet och mellangården med mandelolja eller annan vegetabilisk olja veckorna innan förlossning. Många mammor vittnar om en god effekt. Att vara införstådd i hur mycket elasticitet som finns i området kan bidra till att man känner sig mer avslappnad och trygg under förlossningen. Och detta i sig kan ju vara av stort värde! En snabb och intensiv krystningsfas vet man orsakar fler bristningar. Om barnmorskan vägleder mamman rätt genom krystvärkarna så kan man minska riskerna för bristning, men det ser förstås väldigt olika ut beroende det enskilda fallet.

Moderna försäkringar är det första försäkringsbolaget som erkänner förlossningsskador som försäkringsbara skador. Läs mer på mammastygn.se.

Historiskt sett så har inget försäkringsbolag försäkrat skador som uppkommer i samband med förlossning i sina sjukvårdsförsäkringar. I de traditionella gravidförsäkringarna finns små eller inga ekonomiska ersättningar. Du har till exempel betydligt bättre skydd om du stukar foten i skidbacken. Detta skeva förhållningssätt vill Moderna försäkringar ändra på. Moderna försäkringar är det första försäkringsbolaget som erkänner förlossningsskador som försäkringsbara skador. För utom det medicinska skyddet så innebär en sådan försäkring mindre oro för den gravida som istället kan fokusera på den stundande förlossningen och mötet med sin bebis.

Fakta: Förlossningsskador

Man delar in bristningar i fyra grader. Bristningar i och runt slidan drabbar tre av fyra förstagångsföderskor (Grad 1).
Dessa sys ihop med ett eller ett par stygn och efter några veckor har mamman inte längre besvär.

Grad 1: Bristning i slidans slemhinna, mynning eller i mellangården (området mellan slidan och ändtarmsöppningen) men inte i underliggande vävnad.

Grad 2: Bristning i slidans slemhinna, mynning och i hud och muskler i mellangården.

Grad 3: Bristning i muskler i bäckenbotten och i ändtarmens slutmuskel.

Grad 4: Bristning in i ändtarmens slutmuskel och slemhinna.

(Källa Socialstyrelsen)

Försäkra din förlossning

Moderna Försäkringar erbjuder försäkringen Gravid Förlossning som en del i Gravidförsäkringen Large. Det är en sjukvårdsförsäkring och ger dig som födande kvinna tillgång till specialistvård vid förlossningsskador, samt krishjälp vid förlossningsdepression. Den omfattar bland annat gynekologbesök och operationer som du kan behöva till följd av att du fött barn. Tillsammans har du, barnet i magen och din partner det mest omfattande skyddet på marknaden.
Genom Gravidförsäkring Large får man även erbjudande om barnförsäkring utan hälsoprövning, vilket är till stor hjälp om man föder för tidigt eller om barnet föds med svår sjukdom/skada.

Det bästa med försäkringen:

  • Tillgång till specialistvård för förlossningsskador utan väntetid
  • Garanti: Operation inom 20 dagar
  • Minskar oro för den gravida inför förlossning

Läs mer och försäkra din förlossning här!

Advertisement