Därför ska du rocka sockorna

Den 21 mars är det internationella Downs syndrom-dagen och det uppmärksammas av många genom att bära olika strumpor. ”Rocka sockorna” innebär att man bär olika strumpor på fötterna, för att hylla och stå upp för alla människor lika värde. Det är okej att vara annorlunda.

”Rock your socks” kommer ursprungligen från USA men i Sverige har vi uppmärksammat detta sedan 2014. Det blev riktigt stort 2015 när Nathea Anemyr, som har en storasyster med DS uppmuntrade skolor och arbetsplatser att just rocka sina sockor. Gör det du också!

Så gör du:
Att rocka sockorna är enkelt, det är bara ta på dig två olika strumpor, ta till exempel en rutig och en blå, ta en bild och lägg ut i dina sociala kanaler. Glöm inte #rockasockorna.

LOPPI rockar såklart sockorna!

strumpor

”Idag rockar jag sockorna – såklart! Olika är bra – så oerhört trist livet hade sett ut om vi alla var stöpta i samma form… Annorlunda gör livet lite mer i färg. Utmanande stundtals men också vidgande för hjärta, sinne och själ.” – Charlotta Wågert, grundare av LOPPI.se rockar sockorna idag.

strumporsatu

”Såklart rockar vi sockorna idag” – Satu Nordling, mamma till sju barn och har lagt upp en fin bild på instagram.

rockthesocks
Tvillingarna Angelica Lagergren och Jessica Lagergren har även de uppmärksammat ”Rocka sockorna” på sina bloggar och på instagram.

Vad är Downs syndrom?
En person med diagnosen Downs syndrom är först och främst en individ med unika kvaliteter och med samma grundläggande behov som alla andra människor: att bli älskad, att klara av, att få ge, att höra till. Downs syndrom finns i tre olika former: Trisomi 21, Trisomi 21 Mosaik,  och Trisomi 21 Translokation. Fullständig trisomi 21 (vilket betyder tre stycken 21-kromosomer) är absolut vanligast bland dem som får diagnosen, och Trisomi 21 används ibland som benämning för alla former av Downs syndrom. Läs mer på Svenska Downföreningen. 

Källa: Svenska Downföreningen Foto: Istockphoto