Därför ska du ha koll på urinvägsinfektion om du är gravid

I annonssamarbete med Dynamic Code

Ständigt kissnödig, trängningar och smärtor i nedre delen av magen. Att ha urinväginfektion är rejält besvärligt. Men det kan även vara skadligt för dig som är gravid och för fostret/barnet i din mage.

Alla som en gång haft urinvägsinfektion vet hur jobbigt och plågsamt det kan vara. Men också hur snabbt det går att bli frisk när man får rätt behandling. Med ett självtest tas provet hemma och man får snabbt säker diagnos och behandling.

Varför får man urinvägsinfektion?

Kvinnor får oftare urinvägsinfektion eftersom urinröret hos oss är kortare än hos killar. Det gör det ganska enkelt för bakterier att ta sig upp till urinblåsan. Och bakterier har vi, både i tarmen och slidan som dessutom mynnar ut nära varandra. Är man gravid ökar risken för att få urinvägsinfektion ytterligare. Det beror på förändrade hormonnivåer och det faktum att man har en bebis som trycker på mot urinblåsan.
De allra flesta urinvägsinfektioner orsakas av två bakterier, E. coli och S. saprophyticus. För gravida kvinnor är det särskilt viktigt att veta om urinvägsinfektionen orsakats av Grupp B-streptokocker, eftersom infektionen kan smitta barnet både under graviditeten och vid en vaginal förlossning.

Vilka är symptomen?

Dynamic Code erbjuder självtester för urinvägsinfektion. Du kan enkelt beställa dem här eller köpa på apotek.

Många kvinnor märker direkt när de har drabbats då symptomen kan vara rätt påtagliga. För andra kan det gå veckor innan de misstänker infektion. Det finns dock några generella symptom att vara uppmärksam på:

– Man behöver kissa ofta, men lite åt gången
– Det svider/smärtar när man kissar
– Trängningar
– Smärta i nedre delen av magen
– Sammandragningar om du är gravid

Så behandlar man

Är man gravid ska urinvägsinfektion alltid behandlas med antibiotika. Läkaren behöver dock försäkra sig om vilken typ av bakterier det gäller. Tidigare fick man vända sig till vårdcentral eller närakut för att göra en så kallad odling. Nu är det betydligt enklare att behandla då man enkelt kan skicka efter och göra ett självtest hemifrån. Svaret får man inom 24 timmar efter att testet kommit till laboratoriet. För gravida rekommenderas särskilda sorter av antibiotika som man vet inte påverkar bebisen.

Så funkar självtester – 5 steg:

1. Beställ ett sjävtest här eller köp på ditt apotek
2. Följ instruktionerna noga och ta provet
3. Skicka tillbaka provet. Förpackningen fungerar nu som returemballage
4. Provet analyseras i ett kvalitetssäkrat laboratorium
5. Svaret hämtas på Dynamic Codes webbsida med din personliga kod. Beroende på resultat kan du gå vidare till en digital vårdgivare för diagnos och behandling.

Fakta om urinvägsinfektion

Urinvägsinfektion är en infektion i urinrör och urinblåsa. Över 80 % av alla urinvägsinfektioner orsakas av tarmbakterien E. coli. En annan bakterie som orsakar urinvägsinfektion är S. saprophyticus, men främst hos kvinnor i fertil ålder. Urinvägsinfektion kan i ovanliga fall även bero på andra bakterier. En urinvägsinfektion som orsakas av Grupp B-streptokocker är mycket viktig att behandla om du är gravid.

Läs mer om sjävtester från Dynamic Code här.