Coronaviruset – det här ska du tänka på som gravid

Coronaviruset gravid

Det nya coronaviruset, Covid-19, har spridit sig snabbt runt om i världen och oron för att bli smittad är stor hos många. Inte minst sagt hos gravida kvinnor. Här är fyra saker du kan tänka på för att undvika att bli sjuk!

Det är än så länge oklart exakt hur viruset påverkar gravida kvinnor och deras barn. I dagsläget tror man att ett foster inte blir smittat om mamman har blivit sjuk. Detta visade en studie från The Lancet där man undersökte nio gravida kvinnor som var lindrigt sjuka i coronaviruset. Studien var dock så pass liten att det inte än så länge går att dra några allmänna och generella slutsatser om gravida kvinnor och smittspridningen.

Det man dock vet är att vissa gravida kvinnor och riskgrupper löper större risk att bli allvarligt sjuka i vanlig influensa. I och med det skulle det kunna finnas en större chans att dessa personer kan bli smittade med coronaviruset. Med hjälp av Folkhälsomyndigheten, Vårdguiden och Barnakuten.nu, har vi därför listat några saker du kan tänka på för att undvika att bli sjuk!

Det här bör du tänka på för att inte bli smittad av coronaviruset

Tänk extra mycket på hygien

För att undvika att bli smittad bör man vara extra noga med att nysa eller hosta i armvecket och att tvätta händerna med tvål och varmt vatten efter toalettbesök, mathantering och före måltider. Du kan också använda handsprit för att vara på den säkra sidan!

Ta avstånd från folksamlingar

Är du extra orolig för att bli smittad kan du ta det säkra före det osäkra och i bästa mån försöka att undvika stora folksamlingar. Istället för att åka tunnelbana kan du gå eller åka bil om du har möjligheten. Du kan också ta avstånd från exempelvis gallerior, biosalonger eller andra utrymmen där mycket folk kan samlas.

Dags för förlossning?

Är du i slutskedet av din graviditet och ska snart föda? Då kan det vara en bra idé att ringa in till det sjukhus du ska föda på, berätta att din förlossning har startat och vänta på vidare instruktioner från sjukhuspersonalen. Sjukhus tenderar nämligen att vara smittspridare då personalen ofta går mellan olika avdelningar. Men oroa dig inte, som tur är både personalen och avdelningarna separerade för att undvika att sjukdomar sprids!

Ring sjukvårdsupplysningen!

Misstänker du att du kan ha blivit smittad med viruset och har symptom som feber, hosta eller luftvägsbesvär ska du stanna hemma. Det är viktigt att du inte beger dig ut och riskerar att utsätta andra för smittan! Ring sedan till sjukvårdsupplysningen på nummer 1177.  De kommer att ge dig vidare instruktioner på hur du ska gå tillväga för att få hjälp!

Foto: VGstockstudio/Shutterstock.se

Läs också: 6 tips för att slippa kräksjukan

Brukar du bli sjuk när du äntligen börjat komma igång med träningen? Det finns vissa saker du kan göra för att undvika detta. Se mer i videon nedan!