Checklistan för dig som vabbar

I annonssamarbete med McNeil Sweden AB

Vintertider är vabtider. Infektioner sprids lättare inomhus och det kan bli särskilt påtagligt under februari.  Så hur tar man på bästa sätt hand om en liten sjukling? Vi har checklistan.

Vabruari är här och som förälder gör man bäst i att vara förberedd. Vila, vätska och omsorg är tre komponenter som är bra att komma ihåg när man tar hand om ett sjukt barn. Här är de viktigaste frågorna att ha koll på.

Hur är allmäntillståndet?

Detta är frågan som vi ofta får om vi kontaktar sjukvården. Och den är viktig. Ett piggt och aktivt barn som leker och dricker behöver man generellt sett inte oroa sig för, även om näsan rinner, hen hostar och har feber. Ett slött barn som inte är sig likt ska man bli vaksam på. Du som förälder känner ditt barn bäst och har ofta en magkänsla när hen inte är som vanligt. Kontakta alltid 1177 om du känner dig orolig.

Har barnet feber?

Feber är om barnet har en temperatur på 38 grader eller över. Febern i sig är inte farlig utan är ett av kroppens sätt att försvara sig mot och bekämpa infektioner. Du behöver därför inte behandla feber hos ett barn som mår bra i övrigt. Barn får lätt feber men det behöver inte betyda att de blir särskilt påverkade. Däremot ska man kontakta sjukvården om febern pågår i mer än fyra dagar. Man kan lindra feber med febernedsättande och smärtstillande läkemedel som Ipren från det att barnet är sex månader. Läs mer om hur Ipren lindrar.

Dricker barnet?

Vätska är viktigt när ditt barn är sjukt. Ge extra vätska under dagen. Fungerar det inte med mjölk eller vatten kan man ge lite utspädd saft eller juice. Det viktiga är att barnet får i sig vätska av något slag.

Kissar barnet?

Barn med feber ska dricka ofta eftersom de lätt blir uttorkade. Så länge barnet kissar som vanligt vet du att barnet får i sig tillräckligt med vätska och inte har symtom på uttorkning.

Vila och återhämtning

Vila är en viktig del av barnets återhämtning. Det kan vara nog så svårt att få en tvååring att förstå det. Låt barnet avgöra hur mycket hen orkar var uppe.  Anpassa kläder och sängkläder efter barnets temperatur, sovrummet får gärna vara svalt, men inte kallt.

När bör du kontakta läkare/vårdgivare?

Generellt gäller att söka vård om barnet har haft feber i mer än fyra dagar och/eller är allmänpåverkat. För spädbarn under tre månader bör du kontakta vårdcentral eller BVC direkt om barnet får 38 graders feber och högre.
Barn från och med förskoleklass rekommenderas att lämna prov för Covid om de har symtom längre än 24 timmar. Det är viktigt att stanna hemma vid symtom, oavsett ålder.

Ge läkemedel mot feber vid behov

Om ett barn som har feber inte vill äta/dricka som vanligt eller har svårt att komma till ro på kvällen kan du ge receptfria febernedsättande läkemedel som Ipren oral suspension. Ipren hjälper vid tillfälliga smärttillstånd och feber vid förkylning. Ipren oral suspension hjälper också vid halsont.

Man kan lindra feber med febernedsättande och smärtstillande läkemedel som Ipren. Läs mer om Ipren och hur den verkar här!

Ipren (ibuprofen) oral suspension. Läkemedel vid tillfällig värk och feber. Från 6 månader (7 kg). Max 3 dagars behandling. Läs alltid bipacksedeln, särskilt vid överkänslighet eller annan sjukdom. © McNeil Sweden AB, Box 4007, 169 04 Solna, 2021 SE-IP-2000102

Källa: 1177 och Ipren.se

Artikelbild: Elena Stepanova/Shutterstock