Bli en vitaminexpert – så får du bäst koll på kosttillskotten i vinter

Här nedan listar vi fyra viktiga saker att tänka på när du äter kosttillskott. Läs vår guide nedan och bli en vitaminexpert!

Läs också: Därför behöver ditt barn vitaminer

Tips 1: Vattenlöslig eller fettlöslig?

Det finns två olika typer av vitaminer. Vattenlösliga och fettlösliga. Varför måste man hålla koll på skillnaden? Jo, eftersom att de fettlösliga vitaminerna tas upp i blodet och lagras i levern är det extremt viktigt att dessa inte överdoseras. Vattenlösliga vitaminer lämnar kroppen snabbare via urinen. Det är därför väldigt svårt att överdosera vattenlösliga vitaminer, såsom exempelvis C-vitamin.

Tips 2: Ha koll på innehållet i multivitaminer

Äter du multivitaminer är det viktigt att hålla koll på innehållet, så att du inte får i dig för lite eller för mycket. Särskilt viktigt är det om du kombinerar multivitaminer med en annan fettlöslig vitamin. För en del ämnen, såsom koppar, jod, A-vitamin och selen, är det en väldigt liten marginal mellan vad kroppen behöver och vad som är skadligt. Håll extra koll på dessa ämnen helt enkelt.

Tips 3: Kan jag få i mig detta på naturlig väg?

Du har säkert hört att kosttillskott inte ersätter en varierad kost och det stämmer. Många vitaminer och mineraler får vi i oss naturligt genom livsmedel. Innan du börjar addera kosttillskott till din dagliga rutin bör du därför fundera på om du kan få i dig tillräckligt av detta ämne på naturlig väg. Exempelvis genom att äta mer frukt och grönt.

Tips 4: Hur funkar det i kombination med andra kosttillskott?

Det kan vara bra att veta hur dina kosttillskott funkar i kombination med andra. På så sätt kan du få ut det mesta och det bästa av dina vitaminer. Du kan exempelvis hjälpa kroppen att ta upp järn genom att boosta med C-vitamin. På samma sätt kan E-vitamin främja upptaget av selen. För höga intag av kalcium kan däremot leda till sämre upptagning av järn. Läs bipacksedeln på alla dina kosttillskott innan användning.

 

Foto: Luna Vandoorne /Shutterstock.com