Bär- och fruktremmar – recept på smarrigt snacks

Fruktremmar

Plockat för mycket blåbär? Då ska du definitivt prova det här receptet på frukt- och bärremmar. 

Fruktremmar – eller bärremmar om de har bär som huvudingrediens – är löjligt goda och enkla att göra. Fruktremmarna har bara två ingredienser.

Barnen kommer bli stormförtjusta, och de är dessutom nyttiga. Du behöver inte tillsätta socker alls. För sötmans skull kan du istället tillsätta torkad aprikos, dadlar eller färsk banan.

Läs också: Grötpinnar till bebis – 3 recept att testa

Fruktremmar recept 

Du kan byta ut frukten efter tycke och experimentera lite med hur du vill krydda dem. Här är ett grundrecept.

Du behöver:

  • 3 äpplen eller päron, gärna av en sötare sort
  • 1 banan för eventuell sötma att mixa i
  • En finmaskig sil, gärna i metall
  1. Sätt ugnen på 100°C (eller 50 °C varmluft).
  2. Skala äpplena eller päronen och kärna ur, skär i klyftor.
  3. Lägg frukten i en kastrull och låt dem koka på svag värme. Du behöver inte tillsätta vatten! De kommer vätska en massa av sig själva. Koka tills de är mjuka – ungefär 5 minuter.
  4. Mixa frukterna med en stavmixer.
  5. Smaka av om du tycker den behöver sötma – då kan du mixa i en färsk banan.
  6. Sila mixen genom din sil och mosa ut det sista med en sked.
  7. Lägg ut den silade mixen på bakplåtspapper och bre till en tunn platta – högst 2 mm tjock.
  8. Lägg i ugnen. Lämna luckan lätt öppen med hjälp av en sked eller liknande och grädda i ugnen i ca 3 timmar (kan bli längre beroende på din ugn – det viktiga är att det torkar till en läderliknande konsistens).

Ta ur ugnen när du är nöjd med konsistensen och skär i raka skivor eller rulla hela plattan som en rulltårta och skär till små rullar!

Bärremmar recept

Receptet går att variera. Det bästa är att göra det på färska bär eftersom smaken blir så mycket godare!

  • 300 g svarta vinbär/hallon/röda vinbär/odon/blåbär – whatever du har plockat!
  • 4-5 färska dadlar 
  1. Sätt ugnen på 100°C (eller 50 °C varmluft).
  2. Mixa dina råa bär med en stavmixer eller matberedare.
  3. Smaka av och mixa i dadlar tills du är nöjd över sötman.
  4. Kleta ut mixen på ett bakplåtspapper och kör in i ugnen.
  5. Låt en sked ligga för luckan så den inte stängs helt.
  6. Låt stå i ugnen i 3-6 timmar. Ibland kan det ta längre tid eftersom olika bär har olika mycket vätska i sig. Ha tålamod!

När du är nöjd med konsistensen tar du ut plåten ur ugnen och skär den platta massan i skivor – eller rulla ihop och skär som små rullar. Klar!

Artikelbild: Alin_Kris / Shutterstock

Läs också

  1. Grötpinnar till bebis: 3 mumsiga recept
  2. Nyttigt snacks? Här är 6 smarriga tips som hela familjen kommer gilla
  3. Matsäck till barnen? 18 enkla maträtter och snacks