9 saker att hitta på med din tweenie i sommar

Göra med tweenie i sommar

Rullar din tweenie på ögonen och suckar ”tråkigt” när du frågar om ni ska åka ner till stranden ihop?  LOPPI har listat 9 aktiviteter du kan hitta på med ditt barn för att få kvalitetstid ihop och samtidigt ha riktigt roligt. 

Tweenien, ett barn i ålder 8-12 år som befinner sig i en mellantid av att vara ett litet barn och en tonåring, kan vara svår att underhålla på sommarlovet. Barnaktiviteterna är tråkiga och barnsliga men egna äventyr med kompisar finns inte riktigt på kartan ännu.

Träna tillsammans 
Att röra på sig är bra för alla åldrar och att svettas ihop kan faktiskt vara riktigt kul (vi vet, det låter omöjligt men testa!). Vill ni träna inomhus erbjuder Friskis & Svettis pass där 6-12 åringar är välkomna och SATS välkomnar barn i åldern 11-14 år med sina föräldrar på konceptet ”Sats together”. Vill ni hellre träna utomhus kan ni ladda ner någon kul träningsapp (finns massor av gratisvarianter på AppStore/GooglePlay) eller ta en löprunda.

Varva ner 
Barn och spa är kanske inte två ord du tänker hör ihop – dit ska man väl åka för att få lite lugnt och skönt utan barn? Under sommaren öppnar dock flera spa:n upp även för mindre gäster. Yasuragi i Stockholm, Milstenen spa i Malmö, Art garden i Göteborg och Selma spa i Sunne är några alternativ som öppnar upp för barn från 7 år och uppåt valda perioder. Ta en dag eller kanske till och med en övernattning med din tweenie på tu man hand och njut av lugnet.

Se när Yasuragi välkomnar barn här ››
Se Selma Spa:s sommarerbjudande här ››
Se Milstenens barnbehandlingar här ››
Se Art gardens Stora Familjepaket här ››

Ha många bollar i luften 
Är spa inget för ditt livliga barn? Det finns cirkusskolor som erbjuder kurser för föräldrar och barn ihop. Lär er jonglera, trolla eller göra akrobatiska konster. På kvällen kan ni visa upp vad ni lärt er för resten av familjen.

Hitta cirkusskola på din ort här ››

Cirkusskola tweenie

Bildkälla: cirkusskola.se

Datahack 
Brukar du tjata på ditt barn om att hen kommer få fyrkantiga ögon av allt dataspelande? Försök möta ditt barns intresse och gå på barnhack med Dataföreningen. Tillsammans får ni lära er programmera och ditt barn kan briljera när du hankar dig fram. Kanske kommer du till insikt om hur mycket vettigt din tweenie kan göra på datorn?

Läs mer på Dataföreningen ››

Lär er ett språk
Får ordet språkresa dig att tänka på att skicka iväg till barn ensamt till en plats långt, långt borta? Känns det för tidigt för din tweenie? Följ med själv och ta del i lärandet! Det finns gott om arrangörer som erbjuder språkresor för hela familjer med barn från 8 år. Ni kan exempelvis åka till Paris och lära er franska. Lektioner på förmiddagen och tid för turistande, shoppande och upptäckande på eftermiddagen. Hur kul som helst!

Läs mer om språkresa för familjer på Avista ››

Kör loss i köket 
Låt din tweenie bjuda in ett par kompisar till en middagsbjudning och gör tillsammans en plan för vad som ska serveras innan ni åker och handlar och sedan spenderar dagen ihop i köket. Ge ditt barn friheten att välja sina favoriter och var delaktig i själva matlagningen. Ni får några härliga timmar i köket ihop och du får se ditt barn nästintill spricka av stolthet när kompisarna väl är på plats.

Äventyra mera 
Lös tankenötter och fysiska utmaningar i olika rum på äventyrshus runt om i Sverige – nästan som att ni är på plats i Fort Boyard som Fångarna på fortet. På äventyrshus löser ni olika utmaningar i rum för att ta er vidare i äventyret. Här gäller det att kombinera snille, styrka, snabbhet och uthållighet bland annat, perfekt för ert team work!

Besök äventyrshuset Alborgen i Gävle här ››
Besök äventyrshuset Boda Borg på flera orter i Sverige här ›› 

Boda Borg med din tweenie

Bildkälla: mykidstime.com

Var kreativa ihop 
Under sommaren finns det fantastiska möjligheter att gå kurser som främjar kreativiteten – perfekt för dig och ditt barn att gå tillsammans. Utveckla era målarskills, gå en läskurs, modellera i lera eller lär er ett instrument. Att lära blir roligare när ni gör det tillsammans!

Här kan du söka kurser i din närhet i sommar ››

Bjud med en kompis 
Tycker din tweenie att egentid med förälder lockar lika mycket som att basta när det är 30 grader ute? Låt hen bjuda med en kompis på er aktivitet! När ditt barn lämnat småbarnsåren blir kompisar allt viktigare och föräldrar allt tristare – öppna upp för umgänge tillsammans där ditt barn inte behöver välja mellan dig och en kompis.

Läs också

 1. 25 roliga saker att göra utomhus med barnen
 2. 10 insatser att göra för miljön i sommar

3 kommentarer

 1. A skriver:

  Detta har gått för långt
  När jag var i 8-12 gick jag tex på bio själv ibland skjutsade mina föräldrar ibland tog vi bussen.

  Men vid längre resor så åkte någon förälder med men vi twennes fick roa oss själva med vetskapen om att en trygg vuxen fanns i närheten

  1. LOPPI skriver:

   Hej A! Visst kan man hitta på saker själv under dagen i åldern 8-12 år också men det kan vara trevligt för både föräldern och barnet att hitta på en gemensam aktivitet under sommaren. Det ena behöver inte utesluta det andra helt enkelt.?/Redaktionen

Visa kommentarer

Vad tycker du? Skriv en kommentar!

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.