8 positiva föräldraskapstips

Vill du ha in mer glädje och positivitet i din familj? Här är 8 tips när det kommer till positivt tänkande i föräldraskapet.

1. Odelad uppmärksamhet
Skippa telefonen när du umgås med dina barn. Ge dina barn odelad uppmärksamhet och fokusera på dem i leken.

2. Lyssna på barnen
Prata med barnen och försök att verkligen lyssna på vad de har att säga. Kanske har ni en stund varje dag där ni pratar om hur dagen har varit och uppmuntra dem till att dela med sig av deras dag.

3. Ge barnen kärlek varje dag
Tala om för dina barn hur mycket du älskar dem. Ge dem kramar och berätta hur mycket de betyder för dig – varje dag. Man kan inte skämma bort barn med för mycket kärlek.

4. Respekt för andra
Lär dina barn tidigt att visa respekt för andra människor. Att visa respekt kan vara att visa att man respekterar andra människors gränser. Att man till exempel inte kramar någon som inte vill bli kramad och att man lyssnar på vad andra har att säga.

5. Prata inte illa om andra
Barn gör inte som vi säger, barn gör som vi vuxna gör. Tänk på vad du säger runt dem. Prata inte illa om andra människor eller kommentera andra människors utseende.

6. Lyft det som är bra
Fokusera på det som ditt barn gör bra istället för att säga till vid minsta fel de gör. Barn lär sig hela tiden och försök istället att uppmuntra det som de gör bra.

7. Säga förlåt
Ett av de viktigaste orden att lära ditt barn. Om man har gjort fel ska man be om ursäkt.

8. Alla människor är lika mycket värda
Berätta för dina barn att alla människor är lika mycket värda. Och att det är viktigt att behandla andra personer som man själv vill bli behandlad. Att vara snäll och sträcka ut en hand till de som behöver är viktigt.

Läs också

  1. 10 tankar alla föräldrar har tänkt – känner du igen dig?
  2. 9 saker du borde säga till dina barn – varje dag!
  3. 7 saker att tänka på om du vill ha självsäkra barn
  4. 7 fantastiska saker med att ha barn