Så slipper ni bråk vid matbordet

Bråk vid matbordet känns mer som regel än undantag  med trötta förskolebarn och en stressig vardag. Men det finns middagstips och trix att ta till. Skippa den onda spiralen av bråk och tjafs och testa de här 7 tipsen:

1. Sänk ambitionsnivån – och slipp bråk vid matbordet

Försök ignorera kladd och att barnet äter med händerna. ATT barnet äter är viktigare än HUR.

2. Strunta i ”flygplanet”

Om du ställer till med teater och show vid varje måltid riskerar du att behöva hyra in Markoolio och Cirkus Scott innan barnet nått skolåldern för att lyckas toppa underhållningsnivån. Däremot är det tillåtet att ha trevligt och skratta tillsammans!

Läs också: 5 middagstips på värmande grytor och gratänger

3. Våga kryddor

Var inte rädd för att smaksätta maten. En del barn föredrar lite drag och nya spännande smakkombinationer framför lite mesigare eller ”snällare mat”. Om maten är så god eller spännande att kidsen inte kan låta bli den leder det säkerligen till mindre bråk vid matbordet. Testa!

4. Ge inget mellan målen

Givetvis är mellanmål bra, men skippa söt dryck, russin och kex. Det gör lätt att barnet inte orkar måltiderna eller känner hunger innan det är dags för middag. Mätta barn kommer garanterat bråka vid matbordet om de inte vill ha något.

5. Inga hot eller mutor

För att undvika bråk vid matbordet, försök att inte göra måltiden till en prestation. Undvik att uttrycka att barnet är ”duktigt” om hen äter. Ett alternativ är att istället tala om för barnet att hen skulle må bra av energi och mat. Att kroppen blir glad av det.

6. Ät tillsammans
Ingen tycker det är trevligt att äta med publik. Det gäller även barn. Och här fungerar den gamla regeln ”barn gör som du gör, inte som du säger”.

Läs också: 4 anledningar till att trots är något bra 

7. Låt barnet lägga upp själv på tallriken

“Kan själv”. Så låt barnet lägga upp eget ris, korv, grönsaker osv. Chanserna att hen ska äta ökar betydligt om barnet fått påverka vad som ligger på tallriken. Det kan också vara bra att ha många skålar med olika grönsaker istället för att blanda ihop allt till en sallad. Så kan barnet välja vad hen vill ha.