7 tips på hur du överlever en kolikbebis

kolik

De första månaderna av Sofis dotter Emelis liv var det kaos.  Hon hade kolik och skrek både om dagarna och i flera timmar varje kväll – panikartat och otrösterligt. Ja självklart är det mest synd om barnet, men det här är en lista som Sofi skrivit för föräldrar som är mitt i det, eller för de som kommit ut på andra sidan och känner igen sig.

1. Pilatesbollen

Ovärderligt att ibland få sitta ner och studsa istället för att konstant stå på tå och tokgunga. Vissa kvällar räckte bollen och vi fick sitta hela kvällen, de flesta kvällar höll det bara i någon minut här och där, men utan den minuten hade vi nog gått sönder.

2. Babygungan

Ibland måste man ändå lägga ifrån sig barnet. För att hjälpa ett syskon, för att kunna använda båda armarna eller helt enkelt för att få andas en sekund. Babygungan lurade Emeli tillräckligt många gånger och stunderna som den fungerade blev längre eftersom. Även när den inte fungerade så kändes det bättre i hjärtat att när man var tvungen lägga ner henne där än i något stillastående. Jag minns när vi precis fått hem den och la ner en nöjd Emeli i den och hon fortsatte vara nöjd i typ FEM MINUTER! Vi sa redan då att den var värd pengarna tusen gånger om!

3. Soffan

En stor stress för mig var att jag och Emeli “störde” restenn av familjen som båda behövde sin sömn. Att kunna öka avståndet mellan oss genom att sova på en annan våning de värsta nätterna tog bort den stressen som man verkligen inte hade plats för då.

4. Godis

Åh, socker. HUR hade det gått utan socker? Kaffe och choklad uteslöt jag i förhoppning om att Emelis mage skulle må bättre då, men jag vågade inte komma i närheten av att tänka att hon skulle må bra om jag åt nyttigt. Jag behövde snabbt socker för att orka stå, hoppa, sjunga, vyssa, andas. Jag åt till och med lite extra precis innan jag skulle sova för att jag skulle orka vakna och börja om om det behövdes, logiskt!

5. Kräkhanddukarna

Jag tror kräkbebis och kolikbebis går lite hand i hand, men det kanske jag bara fått för mig? Oavsett om barnet har lätt för att kräkas i grunden eller inte blir det nog gärna så när man provat att trösta med bröstet tusen gånger om och sen studsar runt som en galning.

För att läsa alla tips på Sofi lista, gå in på hennes blogg “Ordning…och bristen på det“.