7 tips för slippa bli magsjuk under rötmånaden
Sommar och sol är underbart! Men i slutet på juli påbörjas den varma och fuktiga perioden vi kallar för rötmånad. Den tid som bakterier och mögel trivs som allra bäst. Kyla och bra hygien är A och O när det gäller att slippa bli magsjuk i sommar, men det finns andra viktiga saker du kan göra för att förebygga sjukdommar under rötmånaden.
7 tips för slippa bli magsjuk under rötmånaden
Tvätta händerna
Tänk på att alltid tvätta händerna när du lagar eller äter mat, speciellt när du hanterat rått kött eller kyckling.
Håll maten kall
Låt inte din mat stå framme i värmen och håll din kalla mat kall.
Byt fat
Byt dina fat och redskap när maten är färdiggrillad. Använd inte samma som när köttet eller kycklingen varit rå.
Alltid genomstekt
Kyckling och köttfärs ska alltid vara genomstekt.
Rengör ordentligt
Se till så att alla redskap, köksbänkar, knivar och skärbrädor diskas och tvättas ordentligt efter användning.
Rätt temperatur
Ha alltid rätt temperatur i kylskåpet, 4 grader är alldeles lagom.
Lita på dig själv
Lita på dina sinnen, man kommer långt med att lukta, smaka och titta på maten.
Källa: Livsmedelverket