7 tips för slippa bli magsjuk under rötmånaden

Sommar och sol är underbart! Men i slutet på juli påbörjas den varma och fuktiga perioden vi kallar för rötmånad. Den tid som bakterier och mögel trivs som allra bäst. Kyla och bra hygien är A och O när det gäller att slippa bli magsjuk i sommar, men det finns andra viktiga saker du kan göra för att förebygga sjukdommar under rötmånaden. 

7 tips för slippa bli magsjuk under rötmånaden

Tvätta händerna

Tänk på att alltid tvätta händerna när du lagar eller äter mat, speciellt när du hanterat rått kött eller kyckling.

Håll maten kall

Låt inte din mat stå framme i värmen och håll din kalla mat kall.

Byt fat

Byt dina fat och redskap när maten är färdiggrillad. Använd inte samma som när köttet eller kycklingen varit rå.

Alltid genomstekt

Kyckling och köttfärs ska alltid vara genomstekt.

Rengör ordentligt

Se till så att alla redskap, köksbänkar, knivar och skärbrädor diskas och tvättas ordentligt efter användning.

Rätt temperatur

Ha alltid rätt temperatur i kylskåpet, 4 grader är alldeles lagom.

Lita på dig själv

Lita på dina sinnen, man kommer långt med att lukta, smaka och titta på maten.

Källa: Livsmedelverket