6 ekonomiska tips som kan förbättra er relation

I samarbete med ICA Banken

Trasslar du också med att få ihop vardagspusslet? Behöver din relation en ordentlig boost? I samarbete med ICA Banken får du 6 vardagsekonomiska tips på hur du enkelt kan förbättra din relation.

– Utmana varandra och hjälp varandra att hålla motivationen uppe, säger Magnus Hjelmér, vardagsekonom, ICA Banken.1. Spara till romantik

Ett tips är att sätta upp ett gemensamt konto och döpa det till något som påminner er om er relation. Lägg undan så mycket pengar varje månad som passar er och unna er biobesök, eller härliga bruncher. Lägg er på en nivå som passar er båda och spara till ett gemensamt mål.

2. Investera i kärleken

Finns det några utgifter som ni kan dra in på för att investera i er kärlek istället? Tänk både stort och smått. Prata igenom hur mycket ni är villiga att lägga på er relation och hur viktigt det är för er. Se sparandet som ett sätt att löpande stärka relationen i vardagen. Det kan vara allt från finkaffe på stan till en lyxigare middag.

3. Se resan som målet

Spara för att spendera! Fortsätt spara till den där semesterresan eller renoveringen, men spara också till de mindre sakerna som ger er möjlighet att påminna varandra om det som är viktigt. Det är de små sakerna som kan göra stor skillnad i vardagen.

4. “Gör små uppoffringar”

– Fundera på hur mycket tid ni vill ha på tu man hand, vad ni helst skulle vilja göra och hur mycket pengar ni behöver för att realisera drömmarna. Ofta är det lättare än man tror att spara ihop till saker. Om man låter det ta lite tid och är beredd att göra små uppoffringar och effektiviseringar kan man spara ihop till nästan vad som helst, säger Manne Forssberg.

5. Utmana varandra

Gör små utmaningar till varandra. Ett tips är att ni gör matlådor en hel vecka. Lägg pengarna ni sparar på en rolig upplevelse. Bestäm tillsammans vad ni ska lägga pengarna på.
– Utmana varandra och hjälp varandra att hålla motivationen uppe, säger Magnus Hjelmér, vardagsekonom, ICA Banken.

6. ”Bestäm vad ni ska göra avkall på”

– Bestäm tillsammans hur mycket ni vill spara till relationen och vad ni kan göra avkall på. Att äta linssoppa en onsdag i februari blir ju nästan romantiskt när ni vet att det snåla livet är en investering i era gemensamma framtida nöjen. Själv är jag väldigt sugen på att åka med Sara till Chicago. Sparandet har börjat och det är lätt berusande att se pengarna växa på det öronmärkta kontot. Men vi sparar även för de små sakerna i vardagen så som en bio tillsammans, finkaffe eller en middag ute. Nog så viktigt, säger Manne Forssberg.

Tips! Mental accounting är ett verktyg som kan hjälpa till. Det bygger på att du genom att öronmärka dina sparade pengar kan öka motivationen att lägga undan. Att byta namn på ett konto kan vara en bra morot att lägga undan pengar, vilket därmed gör sparandet lättare. Läs mer om Mental accounting här.