6-års trots: Den lilla tonåringen

6 års-trots

Det är mycket som händer i en sexårings liv. Hen blir mer och mer medveten om sin omgivning och pendlar mellan att vara liten och en vilja att vara stor. Känslorna svallar, tusen frågor som kräver svar och du och ditt barn hamnar på kollisionskurs titt som tätt. Det är dags för 6 års trotsåldern eller som man också kallar den – ”lilla tonåren”.

Det är även tid för förskolan och med den kommer en viss känsla av osäkerhet. Det är en ny värld där ditt barn ska lära sig agera och interagera med äldre barn. Barn som kanske inte alltid visar sig från sin bästa sida. Men det är inte bara känslolivet som sätts på prov.

Hur hanterar du då en trotsig sexåring?

Det är så klart olika från barn till barn. Vissa barn får utlopp för sin frustration genom att smälla i dörrar till att säga fula och sårande ord. Det är mycket känslor i omlopp och sexåringen ifrågasätter både sig själv och sin nära omgivning.

Yngre syskon kan också vara en utlösande faktor till nytt beteende och avundsjuka. Vissa sexåringar kan till och med regrediera för att få mer uppmärksamhet. Din sexåring vill bli sedd och interagera med dig som vuxen och förälder. Involvera ditt barn i vardagens bestyr, låt hen vara med och bestämma olika saker, såsom vad ni ska äta, hitta på under helgen, med mera. Ett smart sätt är att låta ditt barn välja mellan två olika alternativ. Då känner barnet att hen har en valmöjlighet och får ta ett eget beslut.

Lyssna och gör ditt bästa för att vara förstående

Det är viktigt att du tar dig tid och lyssnar, men även att du förmedlar dina känslor och åsikter utan att skuldbelägga. En sexåring vill förstå och göra världen begriplig men behöver din vägledning för att det ska bli rätt. Det är ingen lätt situation för varken dig eller ditt barn. Balansen mellan att vara bestämd och samtidigt visa förståelse är inte alltid lätt. Vi kan bara göra vårt bästa.

 

Läs mer om trots:

2-års trots

3-års trots