5 vanliga frågor om feber och febernedsättande läkemedel hos barn

I annonssamarbete med Ipren®

Feber är vanligt hos barn och ett tecken på att ett virus eller en bakterie är på besök. Febern i sig är inte farlig, ändå väcker den ofta oro och funderingar hos föräldrar. Här är 5 vanliga frågor och svar om feber.

Under de första åren i barns liv är det vanligt med tio till femton förkylningar om året. Även t ex öroninflammation och halsfluss hör till vardagen i en småbarnsfamilj. Därför kan det vara bra att ha febernedsättande och smärtstillande läkemedel som Ipren® (ibuprofen) hemma.

Vad är feber?

Vanligtvis brukar det räknas som feber om kroppstemperaturen är 38,0 grader Celsius eller högre. Ett barn som har feber behöver dricka mer än vanligt.

Varför får barn feber?

Feber är kroppens sätt att försvara sig mot infektioner, som orsakas av virus eller bakterier. Barn får lätt feber, men det behöver inte betyda att de är särskilt sjuka. Det viktiga är hur barnet mår i övrigt. Febern i sig är inte farlig, utan det är orsaken till febern som barnet kan behöva träffa en läkare för.

Vad hjälper Ipren® oral suspension mot?

Ipren® oral suspension används vid tillfälliga lätta till måttliga smärttillstånd t ex tandvärk och feber vid förkylningssjukdomar hos barn. Ipren® oral suspension kan vid egenvård användas högst 3 dagar i följd. Ipren® oral suspension verkar smärtlindrande, febernedsättande och inflammationshämmande. Läs bipacksedeln noga före användning.

Här kan du läsa mer om Ipren® och hur det verkar ››

När ska man ge läkemedel mot feber?

Ge läkemedel mot feber vid behov. Feber är ett av kroppens sätt att försvara sig mot och bekämpa infektioner. Behandla därför inte feber hos ett barn som i övrigt mår bra. Du kan ge receptfria febernedsättande läkemedel om barnet är gnälligt, inte vill äta eller dricka eller har svårt att komma till ro på kvällen. Se åldersgränser för respektive läkemedel.

Hur ger man flytande läkemedel till barn?

Det är viktigt att barnet får i sig rätt mängd läkemedel. Därför ska du alltid använda dosmått som är graderade i milliliter och inte en vanlig sked. Det finns flera olika hjälpmedel som man kan få på apotek.

Ta tempen på ditt barn – så gör du

1. Har du ingen termometer, införskaffa en på apoteket.

2. Låt ditt barn vila i 30 minuter innan ni tar tempen.

3. Mät tempen i örat med en örontermometer (viktigt att hörselgången i örat sluter tätt om) eller i stjärten med en rektal termometer.

4. Mät på samma plats varje gång, morgon och eftermiddag samt efter behov.

5. Skriv upp resultaten.

På Vårdguiden 1177.se finns mer information om feber och när man ska söka vård. För alla åldrar ska man kontakta sjukvården om barnet har feber i mer än fyra dagar.

Källor: 1177 Vårdguiden och Ipren® oral suspension bipacksedel.

Här kan du läsa mer om Ipren®

Ipren® (ibuprofen) oral suspension. Läkemedel vid tillfällig värk och feber. Från 6 månader (7 kg). Max 3 dagars behandling. Läs alltid bipacksedeln, särskilt vid överkänslighet eller annan sjukdom. © McNeil Sweden AB, Box 4007, 169 04 Solna, 2021, SE-IP-2100026

Artikelbild: Syda Productions/Shutterstock

Advertisement