5 tips när ditt barn VÄGRAR borsta tänderna

I annonssamarbete med Flux

Är tandborstningen en av dagens mest fruktade stunder? Det är inte ovanligt att barn i perioder vägrar att borsta tänderna och kniper igen munnen så fort tandborsten närmar sig. Som förälder är det lätt att känna frustration och att det kanske ändå inte behöver vara så noga med den där tandborstningen – men försök se bortom de tankarna för det finns knep att ta till! 

Fluxkollen har vi samlat allt du behöver veta om barns munvård; får barn använda sig av fluor, hur viktigt är det att borsta tänderna varje dag egentligen och hur får man till en fungerande rutin? Här får du handfasta tips och råd men också matnyttiga artiklar som “Hjälp, mitt barn vägrar borsta tänderna – 5 tips!” 


1. Gör det till en lek

Det är lätt att spjärna emot när det finns något konkret att ta avstånd från – som till exempel en bestämd förälder som kommer med ett tydligt krav utan att visa vilja på att mötas halvvägs. Ni ska självklart inte kompromissa med den viktiga tandborstningen, men gör gärna ditt bästa för att ta ner det hela på barnens nivå. Prova att göra ett byte där du får borsta barnets tänder och barnet får borsta dina. Skaffa en rolig app som räknar ner tiden det ska borstas. I appen “Har du fluxat idag” finns låtar för både stora och små som pågår precis så länge som tänderna behöver borstas. Eller varför inte låta barnet själv välja ut en tandborste hen verkligen gillar i affären?

2. Förklara

Vi får inte underskatta barnen. Som förälder är du ansvarig för barnet och dess välmående, men det kan faktiskt hjälpa att förklara för barnet varför du tycker att det är viktigt att alla i familjen borstar tänderna. Förståelse ökar ofta samarbetsviljan! Undvik hot och skrämsel, men förklara att tänderna ska hänga med och fungera hela livet. Prata gärna om att alla måste borsta tänderna, inte bara barnet och mamma eller pappa – utan till och med drottningen, Zlatan och jultomten.

Resten av tipsen hittar du här
– “Hjälp, mitt barn vägrar borsta tänderna – 5 tips!” ››

 

Missa inte att besöka Fluxkollen ››