5 sätt att hantera barn som säger NEJ

Barn som säger NEJ. Spelar ingen roll om du ber om hjälp, vill hjälpa eller föreslår en utflykt. Det är visserligen en normal utvecklingsfas, men ändå otroligt utmanande för föräldrarna. Här har vi listat 5 sätt att hantera din lilla nej-sägare på.

 

1. Behåll lugnet

Vi vet. Lättare sagt än gjort! Men när alla dina försök att distrahera eller kringgå en situation där barnet inte ger vika misslyckets är det bara att vänta ut stormen som gäller. Lyckas du med den bedriften signalerar du till ditt barn att du har kontroll över situationen och att den som skriker högst inte alltid vinner.

 

2. Ge begränsat antal val till barnet

När du anar att en ”Nej”-situation kan vara i antågande, plocka då fram din arsenal av begränsade val. Istället för att säga ”Vad vill du ha på dig idag”, fråga istället: ” Vill du ha din blåa eller röda tröja?”. Skönheten i den här metoden ligger i att vilket val ditt barn än väljer så spelar det ingen roll. Båda alternativen fungerar, ditt barn har fått vara med och bestämma och barnet kommer lämnas i kläder på förskolan. Win win, helt enkelt.

Läs också: “4 anledningar till att trots är något bra”

 

3. Anamma en ”JA”-attityd

Faktum är att barn som hör väldigt mycket nej, tenderar att också själva använda sig av det. Att själv hitta alternativ till ordet kommer hjälpa ditt barn att lära sig uttrycka sina känslor och behov på flera sätt. Du kan istället för “nej” prova att använda dig av ”jag skulle föredra det här istället”. Detta givet att ditt barn inte frågar om hen får slicka på spisplattan som är 200 grader varm. Då är ett NEJ att föredra!

 

4. Välj dina fajter.

Se inte varje ”Nej”-situation som en chans att ta reda på vem som är starkast av dig och ditt barn. Var istället smart och låt ditt barn ”vinna” då och då. Det kommer hjälpa barnet att träna på vad det är hen egentligen har för vilja, och på så vis komma vidare i sin utveckling. Många är vittnesmålen att ju fler fajter du låter barnet ”vinna” desto färre blir de stora konfrontationerna.

Läs också: “8 meningar alla småbarnsföräldrar vill höra”

 

5. Humor

Försök se det roliga i situationen och använd det som en motor. Har du testat att ”härma” ditt barn? Med glimten i ögat givetvis, så hen inte känner sig kränkt. Eller skoja till det och säg ”Näää Pelle, tänk om du går ut i snön utan byxor. Då får du en blå rumpa, blårumpa”. I den bästa av världar bryter du barnets Nej-spiral och ni kan få ett gott skratt tillsammans istället.

Inspiration från ”lifeasmama.com”

 

Hur vet man om ens barn lider av stress och hur kan man hjälpa till som förälder? Ta reda på det i videon nedan.

 

 

Läs också

  1. 19 händelser i vardagen som nästan får dig att tappa det helt
  2. 11 sätt att säga NEJ utan att säga nej till ditt barn
  3. Är du mamma? Grattis, då är du smartare än många andra!