7 myter om barn och ytterkläder

I annonssamarbete med Reima

Det verkar inte spela någon roll hur rustad man är eller vilket vinterväder det bjuds på. Vi brottas alltid med frågor kring våra barns ytterkläder. Ida Helmerius, expert på barnkläder och butikschef på Reima i Mall of Scandinavia reder ut och tar död på seglivade myter kring hur man klär på barn i vintertid.

Förskolan säger en sak, din mamma tycker alltid barnet ”har för lite på sig”, själv väljer du det alternativ som går snabbast. Kanske är det därför som vi sällan får till rätt plagg för rätt väder? Ida Helmerius, expert på barnkläder och butikschef på Reima i Mall of Scandinavia berättar om vanliga myter och ger oss nya lösningar.

Myt 1. Barn fryser lättare

Ett av de vanligaste misstagen vi gör är att sätta på dem på tok för varma kläder av oro för att de ska frysa. Barn är nästan alltid varmare än vi tror. Framförallt rör de sig mer än vad en vuxen gör. Ida tipsar om att anpassa plagg efter just ditt barn, alla är olika, och även klä efter aktivitet. Åka pulka, leka på förskolan eller sitta i en vagn? Olika aktiviteter som kräver olika typer av plagg.Ida Helmerius, expert på barnkläder och butikschef på Reima Mall of Scandinavia, tipsar om den tunnare overallen i kombination med ett skönt mellanlager i fleece eller ull. Perfekt för milda vintrar.

Myt 2. Välj den större storleken

Barnet ska växa ur ett plagg, inte växa i det, förklarar Ida. Få föräldrar köper faktiskt det plagg som sitter bäst på barnet. Man tar hellre storleken över, vilket ofta blir fel. Eller så fyndar man plagg på rea som man tänker att barnet kan ha nästa säsong. Problemet är att man inte vet hur barnet växer. Det kan i stället resultera i att man behöver köpa ytterligare en overall.

Myt 3. Galon är det enda som skyddar mot väta

Förmodligen den mest seglivade myten! Många svenska föräldrar har en förkärlek till galon. Och det är till viss del förståeligt. Galon är regntätt, billigt och lätt att torka av. Problemet är bara att galon inte andas och att barnen blir på tok för varma. Vad många inte inser är att skalplagg skyddar mot väta och regn minst lika bra som galon. 

Längtar ni efter våren? Här kan ni kika in och få massa inspiration! 

Reima skaljacka

Jo, det är sant! Skalkläder är minst lika vattenavvisande som galon. Skaljackorna Hete och Anise är helt vattentäta och alltid redo för utomhuslek!
Psst… Skalkläder ska aldrig torkas på högre än 40 grader i
torkskåp.

 Myt 4. Barns fötter växer långsamt

Vi missbedömer ofta barnets skostorlek – inte sällan med flera storlekar. Det kan hända mycket på bara en månad och därför är det viktigt att mäta fötterna ofta för att inte barnet ska gå runt i för små skor. Det är inte ovanligt att föräldrar kommer hit med sina barn och ber oss ta fram storlek 25, men när vi mäter barnets fot ser vi att de i själva verket har storlek 29, berättar Ida.

Reima Keveni

Två av tre barn går runt i för små skor. Reimas sko Keveni är lätta för barnet att ta på och passar för både vår och höst. Här i grå och röd.

Myt 5. Stort och bylsigt värmer

En gammal myt som fortfarande lever kvar är den om att tjocka plagg är varma plagg. De tunna, lätta dunjackorna som blivit lika populära bland vuxna som hos barn, är det främsta motbeviset. Idag finns det tunna plagg som värmer betydligt mer än en tjock tröja. Lättviktsdunjackan är en höjdare även för barn. Jackan Falk från Reima väger ingenting, håller värmen och är lätt att röra sig i. 

 Myt 6. Större barn ska ha tvådelat

Många föräldrar har bråttom att byta bort overallen och tumvantarna. Faktum är att overall är ofta det bästa alternativet upp i skolåldern, åtminstone till barnet är sju-åtta år. Den är lättare att sätta på sig och den släpper inte in snö eller väta i glipan. 

Visste du att? Reima har plagg från stl 0 till tolv år (164 cl)

 Myt 7. Ytterplaggen är viktigast

Ytterplaggen är viktiga, men minst lika viktig är att reglera värmen genom plaggen man bär under. Underställ, tunn dunjacka eller fleeceplagg är perfekta att addera eller ta bort beroende på temperaturen utomhus. 

 Det är insidan som räknas. Ulloverallen Parvin finns i flera fina färger. Reimas sortiment går från topp till tå, du hittar allt från strumpor och underkläder till ytterplagg och skor.

Experten förklarar …

Softshell/skal: Vatten, vind och smutsavvisande ytterplagg. Perfekt för barn som rör på sig mycket, då materialet är följsamt och bekvämt. Den mjuka fleecen på insidan känns inte bara skön utan värmer också barnet. Används utanpå förslagsvis en lättviktsdunjacka eller som värmande mellanlager under vintermånader. 

Galon: Används endast för att skydda mot väta och regn. Andas och värmer ej. Bör inte användas utanpå andra ytterplagg.

ReimatecReimatec produkter är utvecklade för att hålla barnen torra och bekväma året runt. Slitstyrkan i materialet ser till att kläderna klarar av att flera barn använder dem tufft. Materialet andas, vilket betyder att fukt avdunstar till utsidan. Reimatec finns i 8000-15000 mm vattenpelare. Väljer du Reimatec behövs inga andra regnkläder.

Skor, kläder och ytterplagg – här hittar du hela Reimas utbud!