3 tecken på att ditt barn har svinkoppor – behandla utan antibiotika

I samarbete med Microcid®

Svinkoppor brukar börja som utslag, sår och blåsor på huden. Här är tre tecken på att ditt barn har fått svinkoppor och tips på hur du kan behandla sjukdomen utan antibiotika på bästa sätt. 

1. Kliande hud
Ett första symptom på svinkoppor brukar vara små röda och kliande utslag på huden. De uppkommer ofta i ansiktet och drabbar främst barn upp till 12 år.

2. Blåsor med vätska
Utbrottet brukar utvecklas till blåsor med vätska. Svinkoppor beror på bakterier som antingen kan vara stafylokocker eller streptokocker.

3. Honungsfärgad skorpa
Blåsorna med vätska övergår till blåsor med var. Blåsorna brukar få en honungsfärgad skorpa i det sista stadiet.

Så behandlar du svinkoppor utan antibiotika

Steg 1, rengör: Använd tvål och vatten för att ta bort skorporna. Det är under denna yta bakterierna lever.

Steg 2, smörj: Smörj med en antibakteriell kräm utan antibiotika, som Microcid®, 2-3 gånger om dagen. Microcid® är ett receptfritt läkemedel som finns på apoteket. Det är vanligt att skorporna kommer tillbaka ganska snabbt men om du upprepar behandlingen kommer bakterierna att dö och såren att torka ut. Oftast behöver du inte söka vård då svinkopporna vanligen försvinner helt efter en vecka. Om besvären ändå fortsätter efter sju dagar rekommenderar Vårdguiden att du kontaktar en vårdcentral.
microcid_artikel

Visste du att…
Barn och vuxna som sedan tidigare har en form av hudsjukdom är mer benägna att utveckla svinkoppor? Genom att klia på irriterad hud får bakterier en lättare miljö att föröka sig i. Det bästa sättet att undvika en infektion med svinkoppor är att ha god hygien.

Om Microcid
Microcid kräm innehåller väteperoxid och används mot svinkoppor (Impetigo). Appliceras 2-3 ggr dagligen, eller efter behov på det infekterade området. Behandlingstiden bör inte överstiga 3-4 veckor. Undvik kontakt med ögonen. Innehåller propylenglykol som kan ge hudirritation. Läs bipacksedeln noga före användning.

Vill du veta mer om svinkoppor? Klicka här!