3 myter om ull

I samarbete med Polarn O. Pyret

Kliar, krymper och sticks. Det finns en hel del myter om ull. I samarbete med Polarn O. Pyret slår vi hål på de vanligaste myterna och berättar sanningen om det fantastiska materialet ull.

Nu börjar det bli kallt ute och det är dags att klä sig lite varmare. Att klä dina barn i ullunderställ är ett perfekt skydd mot kylan när temperaturen sjunker. Barn blir ofta svettiga av lek och bus även om det är flera minusgrader ute. Fukt som stannar mot barnets kropp blir till kyla. Därför kan det vara bra att tänka på att fukten ska transporteras bort. Ett material som är både varmt och håller torrt är ull som dessutom håller värmen om det skulle bli blött. Här är tre myter och sanningar om naturens egna supermaterial.
understall

Myt 1: Ull kliar

Den kanske allra vanligaste myten om ull är att det kliar och sticks. Alla underställ från Polarn O. Pyret är tillverkade i merinoull och kliar därför inte alls. Ull är ett mjukt material som är riktigt skönt att ha närmst kroppen.

Myt 2: Du svettas av ull

Att ull skulle vara ett varmt och svettigt material är en myt. Ull andas och gör så att fukten kommer bort från kroppen. Visste du att du kan bära ull även på sommaren? Ull svalkar när det är varmt och värmer när det är kallt.

Myt 3: Ull krymper vid tvätt

Plaggen från Polarn O. Pyret som är i merinoull har Superwash-behandlats. Det betyder att ullen sedan går att tvätta i tvättmaskin utan att filta sig. Dessutom är ull helt naturligt självrengörande och behöver därför inte tvättas så ofta som andra plagg. Ett tips är att vädra ullunderstället.
ullbyxorTips! Ull är optimalt för nyfödda och små barn. De har inte utvecklat samma värmereglering som äldre barn och vuxna har.Visste du att? Ull är ett material som värmer även om det blir blött.

Foto: Sandra Rogers