3 myter om sängvätning – och lösningar på det

I samarbete med DryNites

Det är vanligare än du tror och ditt barn är inte ensam. Minst 15% av alla barn i åldern 4-15 år kissar i sängen under någon period i livet. Här är 3 myter om sängvätning och några tips på vad du kan göra för att hjälpa ditt barn.

Att kissa i sängen kan vara ett problem för barn, inte minst när de vill börja sova över hos kompisar. Att sova över hos en kompis ska vara glädjefyllt och spännande och ditt barn ska inte behöva se sängvätning som ett hinder för att göra roliga saker. Runt 15% av alla barn i Sverige mellan 4 och 15 år kissar i sängen och många skäms för det, men det finns saker som du som förälder kan göra för att hjälpa ditt barn.

3 myter om sängvätning1. ”Det är ett allvarligt problem”
Fel! Det är ett vanligt problem men det är inget allvarligt problem. Ofta har barnens blåsa bara inte vuxit lika snabbt som resten av kroppen.

2. ”Det är föräldrarnas fel”

Fel! Det är inte någons fel. Det finns flera orsaker till sängvätning men att det skulle vara föräldrarnas eller barnets fel för den delen stämmer alltså inte.

3. ”Det är ett beteendeproblem”

Fel! Det är inte ett beteendeproblem eller inlärningsproblem. Barn som kissar i sängen på natten gör inte det med flit, det är något som bara händer.

Så kan du hjälpa ditt barn

Det finns fler saker som kan hjälpa ditt barn. Ett tips är att förklara för ditt barn att det inte är någon fara och att ditt barn kommer att växa ifrån det. 70% av barnen växer ifrån sängvätning innan de fyller 7 år och 98% av alla barn slutar kissa i sängen innan de har fyllt 15 år. Det bästa du som förälder kan göra är att avdramatisera det och prata om det. Lyssna på ditt barn och var lyhörd för ditt barns känslor kring att kissa i sängen. Du kan också få hjälp hos din läkare som kan komma med de bästa lösningarna för just er. Även skolsköterskan på ditt barns skola kan hjälpa till med rådgivning. Du kan även använda DryNites nattbyxor som är ett högabsorberande skydd som gör att barnet känner sig torr och trygg hela natten. De botar inte sängvätning, men kan förbättra barnets självförtroende tills barnet växer ifrån problemet. DryNites är diskreta och liknar vanliga underbyxor. De kan göra att det inte känns lika jobbigt att sova över hos kompisar längre.

Prova gratis

Nu kan du prova DryNites gratis och ta reda på om det kan hjälpa dig och ditt barn. Här beställer du ditt gratisprov av DryNites. Du hittar DryNites i de flesta välsorterade livsmedelsbutiker och på vissa apotek.