17 saker att göra under påsklovet

17 tips på saker att göra på påsklovet

Påsk och långledigt för många. Men vad ska man egentligen hitta på med barnen när ni ätit påskmat, smaskat godis och vilat klart? LOPPI har listat 17 roliga aktiviteter och saker att göra på påsklovet för hela familjen.

17 saker att göra på påsklovet med barn

1. Gå på skattjakt
Oavsett om du väljer att stoppa ner godis, leksaker eller ett klädesplagg i påskägget till ditt eller dina barn är det roligt med en aktivitet kring ägget. Bygg upp en stämning genom att prata om påskharen i förväg och säg sen att påskharen har gömt äggen. Gör en karta och sen får barnen gå på skattjakt. Om det inte regnar är det här en perfekt aktivitet att göra utomhus.

Läs också: 25 saker att stoppa i påskägget istället för godis

2. Påskpyssla
En självklarhet av alla saker att göra på påsklovet! Blås ur ägg och måla med vattenfärger eller tuschpennor. Låt barnen vara kreativa och plocka fram glitter, piprensare och färgglada papper och gör påskkort till grannarna. Det går att göra mycket pyssel med saker du har hemma. Gör en hare av en gammal toalettrulle!

paskpyssel

3. Ladda ner appar
Det finns många appar som får barnen till rörelse. Här är 3 tips:

4. Pokémon Go
Gå ut och leta efter Pokémons tillsammans med dina barn. Roligt och ni kommer gå flera kilometer tillsammans.

5. Virtuell geocaching- Xnote
Ni kan ge er ut på gemensam skattjakt med den här appen. Spännande och lockar till rörelse! Den kostar 30 kr.

6. Charader
Barnkanalen har en gratisapp där ni kan leka charader. Det är roligt och får upp hela familjen från soffan på kvällskvisten.

pask

7. Vårbingo
Något av alla saker att göra på påsklovet man verkligen vill uppleva är ju såklart att möta våren ute. De allra flesta barn tycker om att hitta på spännande upptåg istället för att kanske bara ta en vanlig promenad. Gör en enkel bingo-bricka där du och barnen ska leta efter vårtecken. Tussilago, gröna blad, en citronfjäril eller gammalt skräp/bajs som tittat fram under snön är några vårtecken du kan ha med i ert bingo.

8. Gör egen glass
Visste du att det finns massa recept på glass utan vitt socker om du vill testa att göra det? Gör den tillsammans med barnen, en enkel och rolig aktivitet. Toppa sen glassen med färska bär och njut av den utomhus. Här hittar du recept på nice cream med jordgubbssmak hos Linnéas Skafferi.

9. Lek Fångarna på fortet 
Gör om närmsta lekpark till fångarna på fortet och häng upp gamla nycklar som barnen får utföra olika uppdrag för att få. Sätt på ett gammalt avsnitt av Fångarna på fortet för inspiration. Gör olika byttor med lock på där barnen får stoppa ner sina händer med förbundna ögon och leta nycklar. Kokt spagetti i kallvatten kan lätt misstas för slemmiga ormar.

10. Fri entré på Skansen
På skärtorsdagen är det fri entré för alla påskärringar och påskgubbar (4-15år). Inne på Skansen är det massa aktiviteter för stora och små. Du kan gå på påskmarknad, grilla korv och pyssla. Mellan den 13-22 april kan du komma till Back Mats stuga och lyssna på gamla sägner och berättelser. Spännande och mysigt! Missa inte att besöka Lill-Skansen där du bland annat hittar dvärggetter, ormar, kaniner och paddor. Läs mer här. 

Läs också: Drömmen om det perfekta påskpysslet 

11. Åk till en simhall
Är vädret inte alls så bra som du hade tänkt dig? Att åka till en simhall eller ett äventyrsbad är roligt att göra på påsklovet.

12. Lek loss på ett lekland
Har ni varit ute och fått nog av den friska luften finns det många lekland runt om i Sverige. Gå ihop några familjer och åk iväg en heldag för skoj och bus.

13. Mixa en sockerregnbåge
På Tom Tits experiment i Stockholm anordnas det roliga aktiviteter under påsklovet. Mixa en sockerregnbåge, gör ditt eget kalejdoskop, se häftiga såpbubblor eller få en stjärna att blinka. Läs mer här. 

ninis_pask

14. Baka något gott  
Inne hos Linnéas Skafferi hittar du recept på goda saker att baka tillsammans med barnen. Vad sägs om rocky road? Det finns massor av goda saker att göra på påsklovet!

nyttigrockyroad-4

15. Tipspromenad
Hitta på frågor som engagerar och motiverar till rörelse. Ställ frågor om favoritfilmen Frost eller häll upp pärlor i en burk och låt barnen gissa hur många de är. Gör en liten slinga i närområdet/på tomten med en tipspromenad. Avsluta med utomhuslunch.

16. Gör egen lera av balsam
Visste du att du kan göra egen lera av två saker du förmodligen redan har hemma? Ta 4 dl majsstärkelse och blanda med 2 dl hårbalsam och blanda ihop. Vill du att leran ska ha någon färg går det bra att tillsätta karamellfärg.

paskdukning

17. Duka tillsammans
Gå ut i naturen och plocka in kvistar, grenar och kottar. Måla i härliga färger och använd till påskdukningen. Inne hos Linnéas Skafferi hittar du fler tips och trix när det kommer till påskdukningen. Det behöver inte vara svårt eller dyrt att göra det extra fint.

Foto: Istockphotos

Läs också

  1. Bakdags? Här är 5 smarriga recept på rulltårta
  2. 25 saker att stoppa i påskägget istället för godis
  3. Green smoothies och bananpannkakor i helgen? Här är recepten!