16 saker att göra hemma med barnen i coronakarantän

Just nu är det många som är hemma för att vabba eller vobba hemifrån på grund av corona-viruset. Men det kan vara svårt att få ihop sin arbetsdag samtidigt som barnen är hemma. Nedan har vi listat sexton tips på vad både barnen och hela familjen kan göra!

1. Baka ihop

Att baka något är både mysigt för att få en stund tillsammans och äta något gott ihop  när bakverket är klart! Men bakning övar även barnets räknekunskaper och blir en perfekt mattelektion.

2. Läs tillsammans

Mys ner er i soffan eller sängen och läs tillsammans!

3. Pyssla och måla

När man sitter inne hela dagarna är det perfekt att måla och pyssla tillsammans. Ta fram pärlor, pennor, ritblock, lim och allt annat pyssel ni har hemma. Ett tips är att använda gamla mjölkkartonger eller toarullar för att använda till pysslet. En toarulle kan ni bland annat göra om till en kanin med lite lim, målarfärg och en sax. Låt fantasin flöda!

4. Gör en skattjakt

Göm olika ”skatter” i hemmet eller ute och gör en egen skattkarta som barnen får följa med ledtrådar.

5. Bygg en koja

Lägg filtar över matbordet och lägg in en massa kuddar och täcken inuti. Om ni har en ljusslinga kan ni lägga in den för en extra mysig känsla! Inuti kojan kan ni läsa böcker eller titta på film tillsammans.

Foto: Evgeny Atamanenko/Shutterstock.com

6. Sätt upp en hinderbana

Förvandla vardagsrummet till en hinderbana för att aktivera barnen. Hinderbanan kan även byggas utomhus om vädret tillåter.

7. Förvandla vardagsrummet till en biosalong

Nu när många biografer i Sverige är stängda är det ett perfekt tillfälle att göra en egen biosalong hemma! Klipp ut egna biobiljetter, poppa popcorn eller fixa annat snacks som ditt barn tycker om och sätt på en bra film!

8. Ha disco hemma

För att höja stämningen hemma kan ni anordna ett eget litet disco! Välj en musiklista som dina barn älskar att dansa till och blås upp lite ballonger och ställ fram lite snacks.

9. Gör experiment

På Youtube kan ni hitta massor av olika experiment som ni kan göra hemma själva! Gör exempelvis eget regnbågsvatten, bygg en egen vulkan eller skapa slime och trolldeg.

10. Ut i naturen

Glöm inte att gå ut i emellanåt för frisk luft, det behöver både du och ditt barn. Åk till skogen eller promenera till närmsta park för lite miljöombyte. Om ni har cyklar hemma kan ni passa på att ta en cykeltur tillsammans. Ni kan även ta med er picknick om ni är ute en längre stund eller grilla korv.

Foto: Soloviova Liudmyla/Shutterstock.com

Läs också: 25 roliga saker att göra utomhus

11. Ha videosamtal med nära och kära

Passa på att ringa mor och farföräldrar på videosamtal för att umgås, även om ni sitter i karantän.

12. Se tillbaka på gamla minnen

Ta fram fotoalbum från när barnen var små och titta på tillsammans, både mysigt och nostalgiskt!

13. Besök virtuella museum

Då en del museum är stängda är det ett perfekt tillfälle att spana in olika virtuella visningar som olika museum har via nätet. Sätt er ner i soffan tillsammans och gå en virtuell rundvandring. Både du och ditt barn får utforska och upptäcka något nytt.

14. Träna tillsammans

Det är lätt att det blir en del stillasittande aktiviteter när man är hemma hela dagarna. Passa på att träna tillsammans, beroende på ålder på barnet. Antingen kan ni träna genom att bygga en hinderbana, gå ut och spela fotboll eller leka gympa med olika övningar. Se till att träningen blir en rolig och aktiv lek.

15. Planera in små projekt

För att inte fastna i samma mönster varje dag är det smart att ge barnet olika små projekt att utföra varje dag. Det kan vara alltifrån att kratta bort gamla löv på gräsmattan, till att tömma diskmaskinen, ta ner smutstvätt eller att hjälpa till med maten hemma.

16. Vårstäda

Nu när våren är på ingång kan det vara smart att börja vårstäda lite hemma. Rensa skafferiet, förrådet, din eller ditt barns garderob för att ta bort kläder som blivit för små eller leksaker som ditt barn inte leker med längre. Passa även på att städa utomhus för att få bort grus och gammalt skräp. Nu när solen och plusgraderna kommer allt mer och mer kan ni ta fram grillen och utomhusmöblerna.

Läs också: VAB och coronavirus? Det här behöver du veta som förälder

 

Foto: Alena Ozerova/Shutterstock.com

Det är många som är oroliga för coronaviruset och desto fler som kan behöva en hjälpande hand. I videon nedan kan du se olika saker du kan göra för att hjälpa till och sprida lite positivitet!