11 säkra soltips för hela familjen

I samarbete med ACO Sol

Äntligen är solen framme och det är dags för härliga dagar utomhus. Men hur skyddar du barnens hud från solen bäst? Hur mycket solskydd behövs och kan man smörja in en blöt hud? Det och mycket mer får du svar på i smörjskolan som är i samarbete med ACO Sol.

Alla i familjen, oavsett ålder eller hudtyp ska kunna vara ute och leka och njuta när solen skiner. De allra minsta i familjen ska helst vara i skuggan och deras hud ska i första hand skyddas från solens strålar med kläder och solhatt. ACOs solskyddsprodukter ger skydd mot både UVA- och UVB-strålning. Solskydden är dessutom extra vattenresistenta vilket är bra vid soliga dagar med mycket bad.

Sol- och smörjskola – 11 tips
1.
De allra minsta barnen bör undvika direkt solljus och i första hand skyddas med kläder, solhatt och skugga. För de tillfällen när de ändå befinner sig i solen, eller för den hud som inte täcks av kläder, passar partikelfilterprodukten ACO Sun Kids Cream Sensitive SPF 30 eller 50.

2. För de större barnen passar ACOs Active sortiment som är både extra vattenresistent och sandresistent, till exempel ACO Sun Kids Lotion Active SPF 50+ och ACO Sun Kids Spray Active SPF 50+.

3. Smörj flera gånger om dagen, gärna varannan eller var tredje timme.

4. Använd mycket solkräm, utgå ifrån ditt barns handfull för mängden creme/lotion du ska använda.

5. Använd hög eller mycket hög solskyddsfaktor till barn, från SPF 30 till 50+.

6. Undvik solen mitt på dagen, oavsett om du är barn eller vuxen. Njut av en god picknick eller läs en bok i skuggan.

7. Många barn tycker att det blir lite roligare med insmörjningen om barnet får ha en egen tub eller flaska. Skriv barnets namn på solskyddet eller klistra dit en namnlapp.

8. Smörj två gånger innan du går ut. Tillhör du de som inte tycker om att känna dig kladdig efter du smörjt in dig med solkräm? Smörj med en mindre mängd, låt torka och smörj sedan en gång till.

9. Smörj alltid barnen hemma innan de går till förskolan/skolan och ställ även en tub med solskydd på hyllan på förskolan.

10. Smörj in huden med små cirkelrörelser och var noga så att du inte missar några ställen. Många glömmer bort fötterna, nästippen och öronen på barnen och på sig själva.

11. En blöt hud kan vara svår, för att inte säga omöjlig att smörja in. Och barn är barn och ska såklart få vara det och kunna bada och leka i vatten. ACO Sun Kids Lotion Active produkterna absorberas snabbt utan att kladda och de går utmärkt att använda även på våt hud. Produkterna är extra vatten- och sandresistenta. Perfekt för en dag på stranden med massa bad. ACOs nya solskyddsprodukter finns att köpa på apotek.
aco_produkter_

Fler soltips för hela familjen

Barns känsliga hud mår bäst av att vistas i skuggan och ska täckas med kläder soliga dagar. ACOs nya solsortiment för barn är speciellt utvecklade för barns känsliga hud. ACO Sun Kids Cream Sensitive med SPF 30 eller SPF 50 har 100% fysikaliska filter som inte tas upp av huden och reflekterar solens strålar. De har dessutom en synlig applicering som gör att du lätt ser att du inte missar att smörja in någonstans. Den är fri från parfym och färgämnen och är extra vattenresistent vilket innebär att den håller för långa perioder i vattnet.

Solskydd varje dag
Många kopplar solskydd till en dag på stranden där man badar eller ligger och solar. Men det är viktigt med solskydd även de dagar då barnen är på förskolan, eller när du och barnen är ute i trädgården, spelar fotboll eller är ute och cyklar. Händer, fötter, axlar och ansikte är extra utsatta och behöver smörjas in flera gånger om dagen. Undvik solen när den är som starkast mellan 11-15 och glöm inte att använda kläder, solhatt och solglasögon och vistas gärna i skuggan.

D-vitamin
Visste du att det finns positiva effekter av solens strålar? UV-strålningen bidrar till att bilda D-vitamin i huden vilket gör oss piggare och på bättre humör. Det kan räcka med att vara 15-30 minuter i solen om dagen för att få den dos D-vitamin du behöver. 

Felet många gör
Det är inte helt ovanligt att man använder för lite solskydd när man smörjer in sina barn. Det är viktigt att smörja tillräckligt, ett mått att gå efter är att ta en full barnhand varje gång. Och smörj ofta! Varannan eller var tredje timme behövs för ett fullgott skydd. En stor anledning till att man bränner sig kan vara att man använder för lite solkräm.

Se när Paula Uribe och Hugo Rosas utmanar varandra och ger sina bästa tips när det kommer till solskydd.

I samarbete med ACO Sol

Läs också: Tips på solskyddsfaktor