10 saker att göra med barnen den här helgen – som är gratis

saker att göra i helgen med barn - gratis

Även om de flesta älskar lediga helger med tid att göra vad man vill och att umgås som familj, så är det inte alltid så enkelt att komma på vad man ska göra. Här kommer 10 förslag på aktiviteter till helgen – som alla är helt gratis.

 

1. Grilla

Även om grilla känns som en typisk sommaraktivitet så fungerar det alla årstider. På vintern kan det vara mysigt att grilla korv eller marshmallows över öppen eld, samtidigt som man får frisk luft. Leta reda på en grillplats i närheten och åk dit med ett paket korv eller en påse marshmallows.

2. Ha bio hemma

Biobesök gillar de flesta barn, men detta är som bekant inte gratis. Hemma är det dock det! Om ni har Netflix eller någon annan streamingtjänst så kan ni säkert hitta en bra film där, servera popcorn eller vad som finns hemma och mys ned er i soffan tillsammans.

3. Gå till biblioteket

Biblioteket är också en riktigt bra aktivitet när man inte vill spendera pengar. Det är gratis, man kan hyra böcker och filmer och ofta finns en barnhörna där man kanske även kan pyssla eller liknande.

4. Lek lekar

Så enkelt, men det fungerar alltid. Lek kull, kurra gömma eller någon annan rolig barnlek. Detta kan man förstås även göra utomhus på tomten eller liknande – oavsett årstid.

5. Träffa släkt eller vänner

Ett säkert kort är att träffa släkt eller vänner. Har man vänner med barn så blir det definitivt roligt för både stora och små, men även att träffa barnens mor- eller farföräldrar brukar uppskattas – såväl av barnen som av mor- och farföräldrarna.

6. Pyssla

Plocka fram allt pyssel och pyssla tillsammans. Har ni inget pyssel så räcker det långt med sådant som finns hemma. Pennor, papper, lim, sax, tomma toarullar, tandpetare, bomull, kartong, gamla tidningar och så vidare. Sedan är det bara att låta fantasin flöda.

7. Lek på lekplatser

Leka på lekplatser kan man göra oavsett årstid. På vintern kan en del saker, som gungor, vara bortplockade och snön täcker ofta delar av lekplatsen – men med ordentliga ytterkläder kan man ändå leka och ha roligt på en lekplats.

8. Cykla / Lek i snön

Både cykla och att leka i snön är helt gratis och kan vara superkul för barnen. Så beroende på vädret hos dig i helgen kan ni antingen cykla en runda eller göra snöänglar.

9. Besök en 4H-gård

4H-gårdar kan vara den bästa aktiviteten när man vill komma ut med barnen och göra något som inte kostar en krona. På 4H-gårdar kan man träffa olika djur, och ofta klappa en del av dem. Exakt vilka djur som finns varierar mellan olika gårdar, men dessa gårdar finns lite varstans i landet så kolla upp om det finns någon på nära håll.

10. Åk skridskor

Skridskor är roligt, och en perfekt aktivitet på vintern. I de flesta städer och orter finns ishallar eller utomhusbanor som är öppna för allmänheten vissa dagar och tider. Ta reda på om det finns någon på nära håll och om de håller öppet för allmänheten under helgen.

Läs också

  1. 11 tips på aktiviteter under påsklovet
  2. Påsklov 2024: Datum för påsklov i din stad
  3. 25 saker att stoppa i påskägget istället för godis
  4. När kommer barnbidraget 2024? Vi listar alla datum!
  5. Femkamp: 11 nyårslekar som man kan göra inomhus