- Foto: Family Veldman

Så gör du läxläsningen lättare

Blir det mycket tjat och bråk när det är dags för läxläsning hemma? Hur många timmar är det egentligen rimligt att lägga på plugg hemma för barn? Grundskolläraren Angela Stjernström ger sina bästa tips på hur du gör läxläsningen lättare.

1. Pressa inte barnet
Det är vanligt att man som förälder suckar över att läxorna är för svåra eller att det är onödigt att barnet ska lära sig det ena eller det andra. Angela Stjernström tycker att det är viktigt att skolan och hemmet har ett bra samarbete.
– Jag tycker att det är viktigt att läxor utformas så att alla ska klara av att göra läxan hemma. Det är meningen att lärandet främst ska ske i skolor, läxor ska vara ett komplement. Att till exempel öva extra på något som man precis gått igenom i skolan. Märker man att sitt barn har svårt med läxan är det bäst att höra av sig till läraren tycker jag. Det är ingen idé att pressa barnet.

2. Skapa rutiner
Det är viktigt med rutiner när det kommer till läxläsning. Välj en eller två dagar i veckan då läxor görs och bestäm vilka läxor som ska göras. Var tillgänglig om ditt barn behöver stöttning.
– Uppmuntra! Har ditt barn i läxa att läsa högt? Turas om att läsa högt, läs en sida var. Det är lika viktigt för barn att lyssna som att träna på att läsa själv. Gör det till en mysig stund. Ha ett veckoschema uppe så kan barnet se själv vilka dagar det är dags för vad oavsett om det är träning eller läxläsning.

3. Hjälp barnet att vara ledig
Ofta är det så att barn idag har alldeles för mycket saker inbokade under veckan, efter skolan.
– Barn idag har väldigt lite fritid. Det är fotboll, bandy, hockey och så vidare. Ofta har de flera aktiviteter. Jag förstår att många barn är trötta när det är dags för läxläsning. Hjälp ditt barn att vara ledig också.

4. Läs 5 minuter om dagen
Tiden ni lägger ner på läxläsning hemma beror på hur gammalt ditt barn är.
– Generellt tycker jag inte att ett barn som går flera timmar i skolan varje dag ska behöva lägga massor av tid utanför skolan. Men att läsa en liten stund, 5-10 minuter varje dag är bra för alla. Upplever du som förälder att det är mycket läxor skulle jag rekommendera att höra av dig till läraren och prata om hur ni kan lägga upp det. Vissa skolor erbjuder läxläsning i skolan.

5. Mys till det 

Angela tycker att det är okej att mysa till det i soffan när det handlar om läsning. Men annars är det bra med mycket ljus.
– Det är bra med mycket ljus för ögonens skull och så blir vi ju piggare. Alla är olika när det kommer till vilken tidpunkt på dygnet som det är bäst att läsa eller att göra läxorna. Där tror jag att du känner ditt barn bäst. Men allt för sent på kvällen är nog ingen bra idé, vi vet ju själva hur produktiva vi är när vi är trötta.

6. Erkänn att du tycker att det är svårt 

Vissa saker som barnen har som läxor är svåra även om du lärt dig samma saker för många år sedan.
– Jag tycker att det är helt okej att förklara för barnet att man inte förstår istället för att kanske gnälla på skolan eller säga att det är fel på uppgiften. Vi behöver visa våra barn att vi är olika och alla kan inte allt och att det är okej. Kanske kan barnet förklara för dig? Annars tycker jag att du kan kontakta läraren.

7. Uppmuntra ditt barn

Känner du igen meningen ”jag var också jättedålig på matte när jag gick i skolan.” Kanske sa din mamma eller pappa så till dig när du var liten?
– Om du uttrycker dig så säger du indirekt att ditt barn är dålig på matte. Vilka signaler sänder du ut då? Vissa har lättare än andra, så är det bara. Det är viktigt att du uppmuntrar ditt barn. Du behöver tro på ditt barn annars lär sig inte hen att tro på sig själv.

Foto: Istockphoto

Läs också

  1. 13 saker alla säger innan de får barn
  2. 10 klipp med barn och djur du bara måste se
stats