När ska barnet stanna hemma från förskolan? Det här ska du tänka på

Sjukt barn

Ibland när barn är sjuka kan det vara svårt att avgöra om barnet ska stanna hemma från förskolan eller inte. Här är några smarta riktlinjer att gå efter.

Allmäntillståndet avgör om barnet ska stanna hemma 

Med risk för att låta tjatig så måste vi ändå upprepa det du säkert hört ett antal gånger förut när det kommer till sjuka barn. Allmäntillståndet! Det är den absolut tydligaste indikatorn på hur barnet mår och som förälder ska du lita på att det är du som känner ditt barn bäst. Om barnet är trött och hängigt trots att det inte har feber orkar hen troligtvis inte med de dagliga aktiviteterna på förskolan och borde därför stanna hemma och vila.

Om barnet har feber så ska hen däremot alltid stanna hemma från förskolan. Bulla upp med kuddar i soffan och låt din guldklimp sova precis när hen vill eller ägna er åt lugna, mysiga aktiviteter hemma. Många läkare och förskolor rekommenderar att barnet ska ha varit feberfritt och piggt i ett dygn utan febernedsättande medicin innan det går tillbaka till förskolan. Det tär på en liten kropp att vara sjuk och för att orka leka en hel dag behövs det ordentligt med energi. Ur smittosynpunkt är det ofta redan för sent då många sjukdomar smittar dagarna innan den bryter ut, men för barnets skull kan det vara skönt med vila.

Snuva och vanlig hosta är oftast okej på förskolan

Hosta kommer ofta i slutet av en vanlig förkylning och barn som är snuviga och lite hostiga brukar i regel vara okej på förskolan så länge de är pigga i övrigt. Om ditt barn däremot hostar hela nätterna och på grund av det inte kan sova borde barnet stanna hemma tills hostan har lugnat ner sig.

Rinnande och röda ögon hör ofta till en vanlig förkylning hos småbarn. Men om ditt barn enbart har ögonproblem (röda och variga ögon) så är det troligtvis en ögoninfektion som i regel är väldigt smittsam. Barnet ska då stanna hemma från förskolan tills besvären har lagt sig.

Stanna alltid hemma vid magsjuka

Magsjuka är nog en av sjukdomarna som de flesta allra helst vill slippa. Det är väldigt smittsamt och vid minsta tecken på magsjuka ska barnet stanna hemma. Ibland stannar det vid en kräkning/diarré, då kan barnet i vissa fall gå tillbaka till skolan efter ett symtomfritt dygn beroende på skolans regler. Har barnet däremot haft upprepade kräkningar och/eller diarréer får hen komma tillbaka till skola eller förskola först efter 48 timmar utan symptom. Det kan även vara en bra idé att hålla syskon till ett barn med magsjuka hemma i något dygn för att minska risken för vidare smitta.

Läs också: Håll barnen friska – 6 tips för färg sjukdagar!

Mycket smittsamma sjukdomar – barnet ska alltid stanna hemma

Det finns dessvärre en mindre uppsjö av sjukdomar som är vanliga hos barn och som är väldigt smittsamma. Vid tecken på någon av dessa ska barnet alltid stanna hemma tills symptomen har lagt sig eller försvunnit helt, beroende på sjukdom. Några exempel är svinkoppor, höstblåsor, vattkoppor och halsfluss. Kontakta Vårdguiden 1177 eller din Vårdcentral för mer information eller om du har funderingar kring ditt barns tillstånd.

Om ditt barn har haft en sjukdom (exempelvis halsfluss) som kräver antibiotika så bör hen stanna hemma i minst två dagar inpå medicinkuren då sjukdomen fortfarande är smittsam de första dagarna av behandlingen.

Vi vet, det kan kännas ganska hopplöst med sjukdomar som avlöser varandra och vab-dagar som efterföljs av ytterligare vab-dagar, men det blir bättre, vi lovar. Om det går, försök att krypa upp i soffan tillsammans med ditt barn, läs en mysig bok, se en härlig film eller pyssla lugnt en liten stund om barnet orkar. En dos av extra kärlek och omsorg till en sjuk liten krabat mår både barn och förälder bra av! Och kom ihåg, det är du som förälder som känner ditt barn bäst och är mest lämpad att avgöra om barnet orkar med att leka som vanligt eller borde stanna hemma från förskolan.

Foto: Rido/Shutterstock.com

Källa: 1177.se

Läs också: VAB och coronavirus? Det här behöver du veta som förälder

Även om ditt barn är sjuk kan hen ibland orka med att göra saker. Men har du svårt att komma på vad ni ska göra? I videon nedan får du några tips.

 

Läs också

  1. Barnplaggsproffset: "Det här behöver du köpa inför inskolning!"
  2. Fast i vabbträsket? Här är bästa tipsen för att undvika baciller - sprid vidare!
  3. Vabruari är här - 9 tips på aktiviteter att göra hemma

4 kommentarer

  1. Louisa skriver:

    Jag tycker det är en sak som där lite konstig dock. Min dotter fick ögoninflamation vid en förkylning men var pigg i allmäntillståndet. Enligt 1177 är det ok att gå till förskolan så länge ögonen inte är röda och allmäntillståndet dåligt då det egentligen vara är en förkylning som satt sig på ögonen. Hon fick inte vara på dagis fick vi höra när vi kom på morgonen! Men alla andra snuviga rinnande näsor på barnen fick vara där?! Det är ju lika smittsamt med en förkylning i näsan som i ögonen?!? Förstår faktiskt inte hur de tänker där?!?!

  2. Linda Älegård skriver:

    Syskon ska inte vara hemma vid magsjuka då det ökar risken att syskonet blir sjuk. Man ska väl inte smitta ner sina barn med flit?
    Sluta upp att skriv det för det stämmer inte. Fråga 1177… det har jag gjort.

  3. Annika skriver:

    Barn som är pigga behöver inte vara hemma från förskolan när de har höstblåsor, det står på 1177.se som ni själva länkade till. Där går också att läsa att syskon till magsjukt barn inte behöver stanna hemma i förebyggande syfte. Har man syskon som också går på förskola kan man väl hålla dem hemma men skolbarn har skolplikt och bör alltså gå till skolan om de är friska.

Visa kommentarer

Vad tycker du? Skriv en kommentar!

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.