Lindra insektsbett – 6 smarta huskurer

Lindra insektsbetten med bland annat grönt te!

Behöver du lindra insektsbett? Har du inte någon bra insektsspray eller salva hemma så finns det gott om husmorsknep. 

Klåda och smärta från stick kan vara svårt att stå ut med – speciellt för våra allra minsta. Då tar i alla fall vi gärna emot alla tips man kan få, och därför har vi samlat huskurerna som sägs lindra insektsbett. Här är 6 stycken!

Läs också: Kan man bli stucken av en humla?

Lindra insektsbett med enkla husmorsknep

1. Stoppa histaminet med is

Lägg en kylklamp eller något från frysen på insektsbettet i ungefär en kvart. Upprepa när det behövs. Kylan från isen drar ihop blodkärlen, vilket i sin tur minimerar att histaminet – som triggar den allergiska reaktionen – sprids i blodet.

2. Grönt te verkar antiinflammatoriskt

Förvara några blöta tepåsar med grönt te i kylen, och ta fram och lägg direkt på insektsbettet när det behövs. Grönt te har antiinflammatoriska egenskaper som kan hjälpa svullnaden och besvären från bettet att gå ner snabbare. Ska vara skönt att lindra insektsbettet och göra att det känns lite bättre.

3. Vinäger mot bistick och maneter

Späd vitvinsvinäger eller äppelcidervinäger med lika mycket vatten, och badda på bettet. Syran i vinägern sägs neutralisera gift från bin och maneter, vilket ska lindra smärtan.

4. Basilikablad svalkar

Mixa ihop färska basilikablad till en pasta och applicera direkt på bettet. Täck med ett bandage för att minimera kladdet. Det ger en svalkande känsla som minimerar klåda och sveda.

5. Mjölk lugnar inflammation

Badda vanlig mjölk på insektsbett för att minska rodnad och svullnad. Proteinet i mjölken ska nämligen vara lugnande mot inflammationer.

6. Lavendelolja eller tea tree oil

Dutta lite tea tree oil eller lavendelolja direkt på ett bett – eller på huden i förebyggande syfte. Om du vill kan du spä ut oljan med till exempel kokosolja. Ämnena i tea tree-oljan och lavendeloljan ska desinfektera och döda bakterier och svamp, och kan också hjälpa till att ta ner svullnad.

Läs också: Fästingar: Komplett guide till fästingsäsongen

*Observera att tipsen i den här artikeln är huskurer – och alltså inte att klassa som medicinska eller säkerställda av behöriga läkare. Tipsen bör därför inte användas som enda bot och/eller behandling mot specifika diagnoser eller allvarliga situationer. Sök alltid information och råd hos din läkare eller apotekspersonal i första hand när det handlar om din egen eller andras hälsa.

Artikelbild: Shutterstock / christinarosepix / Unsplash

Läs också

  1. Experten: 6 tips som hjälper mot insektsbett i sommar
  2. 3 svalkande recept på isglass (som du kan göra hemma!)
  3. Så undviker du att ditt barn drabbas av sekundär drunkning